dissabte, 25 de juny del 2011

Noms dels Carrers de Barcelona (Les Corts)

Sabeu d’on provenen els noms dels carrers de Barcelona? Aquí en teniu una petita mostra d’alguns carrers de Les Corts...

·         Anglesola. Dedicat a un antic llinatge català, del que destaca Ramon d’Anglesola, baró de Bellpuig i vescomte de Vilamur. Antigament, rebia el nom de carrer Mayor, i amb motiu de l’obertura l’any 1856 d’un camí que comunicava les viles de Les Corts i de Sarrià, es va anomenar Carretera Nueva. L’actual nom data de 1907.

·         Caballero. En honor a Dolors Caballero i Rasco (1844-1886), esposa de Joaquim de Mercader i de Belloch, comte de Bell-lloc, propietari dels terrenys. Nom aprovat l’any 1873.

·         Can Bruixa. Amb aquest nom era conegut el mas del segle XVIII, edificat per Guerau Piera i Agnès Llopart. Un dels seus descendents, Josep Piera i Estruch, va donà les terres per a l’obertura del carrer a condició que dugués aquest nom.

·         Plaça Comas. Josep Comas i Masferrer (1842-1908), polític liberal regidor de Barcelona, president de la Diputació i senador vitalici. Era el propietari dels terrenys.

·         Plaça de la Concòrdia. Fa referència als pactes establerts entre tres terratinents de Les Corts (Closas, Gelabert i Cuyàs), que facilitaren la construcció del temple parroquial de Nostra Senyora del Remei, l’any 1846. Abans coneguda popularment com a plaza de la Iglesia.

·         Deu i Mata. Dedicada a Josep Deu i Mata (1846-1916), industrial i filantrop propietari dels terrenys. Originalment anomenada San Francisco, a partir de principis del segle XX, va tenir diverses denominacions: Castellbó, Saldoni, Gelabert del Coscoll o Aguiluchos. L’actual nom data de 1942.

·         Evarist Arnús. Evarist Arnús i de Ferrer (1820-1890) fou un important financer, president de la Casa de Caritat i un dels promotors de l’Exposició Universal de 1888. Va ser el fundador del Teatre Líric de Barcelona. El nom del carrer data de 1907. Anteriorment s’anomenava Mercaders.

·         Joan Güell. Dedicada a Joan Güell i Ferrer (1800-1872), empresari i economista fundador de la fàbrica de filats El Vapor Vell de Sants. Fou regidor de Barcelona, diputat a Corts i senador. Anteriorment el carrer era anomenat amb la lletra M al plànol de Les Corts.

·         Taquígraf Garriga. En honor a Pere Garriga i Marill (1842-1890), eclesiàstic, taquígraf i doctor en Dret i Filosofia i Lletres. L’actual nom data de 1929. Anteriorment havia estat anomenada San Carlos, Carmen, Castellbisbal, Noya, Gelabert de Coscoll o Carmelo.

·         Vallespir. Fa referència a la comarca de la Catalunya nord i al vescomtat de Vallespir, del que fou representant Guillem I, vescomte de Vallespir i de Castellnou, pels voltants de l’any 1025. L’actual nom data de 1907. Anteriorment era coneguda com la Carretera de les Corts, i abans de 1877 com el carrer de Colón.

·         Vilamur. Antic llinatge català provinent del Pallars, en el que destaca Ramon d’Anglesola, citat abans en el carrer d’Anglesola, conegut com Ramon II de Vilamur. El nom anterior del carrer, a mitjans del segle XIX era de San Joaquín.


Carrer d'Anglesola, a principis del segle XX

3 comentaris:

  1. Bon dia,
    voldria corretgir un error del seu article:

    Dolors Caballero i Carrasco no desposà amb Joaquim de Mercader i de Belloch, la seva muller fou la Sra. Zufia de Perales.
    El que si puc facilitar es el nom anterior del carrer Guitart, que era el de "Capitan Mercader", net del mencionat Joaquim, i que fou retirat en Democracia al participar en "l'Alzamiento" del 1936.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia,
      A la mort de Laura Zufia Perales, el 3 de maig de 1861, per febre puerperal, Joaquim de Mercader es va casar en segones núpcies amb Dolores Caballero Rasco (1842-1886), a la Parròquia de Betlem el dia de Reis de 1864.

      Elimina
  2. Benvolgut,

    La informació està extreta del Nomenclàtor de Barcelona. Si voleu podeu consultar aquesta dada a la següent direcció: http://www.bcn.cat/nomenclator/

    Tanmateix, és cert que al Butlletí de l’Arxiu Nacional de Catalunya, núm. 19 de març de 2008, parla d’un dels fills de Joaquim de Mercader, referenciant-lo com Arnau de Mercader i Zufía. Podeu consultar aquest butlletí en aquesta adreça: http://cultura.gencat.net/anc/butlleti/hemeroteca/docs/ANC19.pdf

    Agraït pel vostre comentari,

    ResponElimina