dilluns, 20 de juny del 2011

Temple de la reina Hatshepsut

Imperi Antic. XVIII Dinastia. Aproximadament 2050 a.c.

Hatshepsut va ser una reina de la XVIII dinastia que va ocupar el tron com a regent del seu fill Tutmés III, qui es va ocupar de destrossar moltes de les obres de la seva mare. Malgrat ser regent, va regnar com una "faraona" per dret propi i d'ella es deia que governava com un home, per la qual cosa moltes vegades va ser representada com a tal. 

El seu temple va ser construit per l'arquitecte Senmut, encarregat de l'educació dels fills de la reina, i possiblement el seu amant. Es troba situat al costat del monument funerari de Mentuhotep en Deir el Bahari, en certa manera imitant-lo, però amb una importantíssima decoració escultòrica, especialment en relleus i estàtues.



És un temple de tipus emispeos perquè té una part que dóna a l'exterior i altre excavada en la roca. Consta d'una calçada de 36 metres d'amplària envoltada d'esfinx que condueix des del temple d'acolliment fins al gran pati, al que s'accedeix a través de tres terrasses escalonades, construides en el vessant de la muntanya i unides mitjançant rampes. Les terrasses es recolzen en murs de càrrega i estan separades por columnates o pòrtics. Hi ha santuaris dedicats a diferents déus, els més importants a Hathor i a Anubis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada