dimecres, 14 de desembre de 2011

Obra Comentada: La Rendició de Breda


Autor: Diego Velázquez

Any: 1634-1635

Suport: Oli sobre tela

Mides: 307 x 367 cm.

Localització: Madrid, Museu del Prado

La composició forma part de la decoració del Salón de Reinos del Buen Retiro, i commemora la batalla de Breda, fet històric que va tenir lloc l’any 1625. Sota la direcció del general genovès Ambrosio Spínola, les tropes espanyoles van assetjar la ciutat, fins a la seva rendició, cerimònia descrita per Hermannus Hugo que ens diu que els holandesos sota el comandament de Justino de Nassau, es van retirar en ordre de la ciutat després d’acceptar unes condicions de capitulació clements imposades pel general Spínola en atenció a la valentia dels rendits. Tanmateix, la representació de Velázquez no esta basada en cap escena que es donés en realitat, sinó en la comèdia de Calderón de la Barca El sitio de Breda, en la que el comandant vençut Justino, entrega les claus de la ciutat al vencedor Spínola, mentre aquest diu que la valentia de l’adversari derrotat fa més gloriós el triomf dels espanyols. Aquest esperit és captat meravellosament per Velázquez que representa al general espanyol amb la mà sobre l’espatlla de l’holandès, evitant així que aquest s’agenollés davant d’ell en senyal de derrota, com es solien representar aquets fets. Els dos protagonistes es situen en el centre de la composició, envoltats de tot un seguit de personatges, en absolut secundaris doncs tots estan tractats de manera individualitzada. Fins i tot s’especula amb la possibilitat de que el cap que apareix entre el cavall i el marge dret del quadre, pugui ser un autoretrat del pintor.

El conjunt integra harmònicament un seguit de detalls, com la simetria compositiva, la disposició circular de les figures, l’expressivitat dels personatges, el detall dels vestits o la gamma de colors, clara i predominantment freda, amb blaus, plates, grisos i rosses finíssims que configuren una atmosfera veritablement real, que han fet del quadre, en opinió de Jonathan Brown, el millor quadre de batalles de tots els temps.

2 comentaris:

  1. Me encanta la obra de Velazquez, es tan distinto al resto de contemporaneos. Las villas Medici son increibles. Os dejo un enlace interesante con sus obras:
    Galería de las obras de Velázquez

    ResponElimina
  2. Muy bonito, realmente una obra de arte

    ResponElimina