dimarts, 22 de novembre del 2011

El "Meravellós" a Chrétien de Troyes (1)


Durant l’alta Edat Mitjana, aproximadament des del segle V al segle XI, la Església es va encarregar de reprimir tot el relatiu al meravellós (mirabilia), doncs ho considerava un dels elements més perillosos de la cultura tradicional per la seva capacitat de seducció dels esperits. En canvi, amb l’arribada del segle XII, es va produir una irrupció del meravellós en la cultura erudita, en part motivada per la necessitat de la petita i mitjana noblesa d’oposar a la cultura eclesiàstica dominant, una cultura més pròpia i més representativa dels seus ideals cavallerescos. Cercarem elements del meravellós en dues obres de Chrétien de Troyes, concretament a Yvain ou le Chevalier au Lion, en la traducció de Meritxell Simó, i en Lancelot ou le Chevalier de la Charrette, traduïda per Luis Alberto de Cuenca i Carlos García Gual.



Elements del meravellós a El cavaller del lleó



·         La font del bosc. La font es l’espai on es desenvolupa l’aventura inicial de Calogrenant, que dona peu a la intervenció de Ivany per venjar la humiliació a la que el primer és sotmès pel cavaller Escladós el Roig, custodi de la font. En aquesta, tenen lloc infinitat de prodigis, com l’ebullició de l’aigua a pesar de la seva fredor, o l’adveniment de la tempesta al ruixar la grada amb aigua. A diferència de Calogrenant, en la seva visita a la font, Ivany assoleix l’èxit en la seva aventura.

·         L’anell de Luneta. Quan Ivany queda atrapat mentre persegueix a Escladós el Roig, la donzella Luneta (consellera de la senyora del castell, la dama de Landuc), que coneix a Ivany d’una estada anterior a la cort del rei Artús, li lliura un anell màgic que el torna invisible, i d’aquesta manera es pot amagar dels cavallers del castell que volen donar-li mort.

·         L’anell de la dama de Landuc. És lliurat a Ivany per la seva esposa, quan aquest li demana permís per marxar en busca d’aventures. La senyora li dona un termini d’un any per tornar i l’adverteix que les propietats de l’anell (el protegirà de ser empresonat o ferit), només li serviran mentre se’n recordi d’ella i sigui un amant sincer i lleial.

·         L’ ungüent. Fet per la sàvia Morgana, cura qualsevol desvari. Li és aplicat per la donzella de la senyora de Norison a Ivany mentre dorm nu al bosc, embogit pel dolor que li provoca la pèrdua de la seva amada un cop passat l’any que tenia per tornar al castell desprès de les seves aventures.

·         La serp que treu foc per la boca. Després de sotmetre al comte Alier i d’entregar-ho com a presoner a la senyora de Norison, Ivany marxa pensatiu pel bosc quan assisteix a la lluita entre un lleó i una serp, animal aquest verinós i traïdor. Pren partit pel lleó i no descansa fins trossejar la serp i reduir-la a petits bocins. Des d’aquest moment el lleó es converteix en el seu aliat i l’acompanya en totes les seves aventures.

·         El gegant Harpí de la Muntanya. Ivany troba a Luneta empresonada a l’espera de rebre el càstig per no haver aconseguit cavaller que la defensi de les acusacions de la seva senyora. El cavaller li promet ser el seu valedor i va en busca d’allotjament per passar la nit. Ho troba en el castell d’un baró amb grans murs i fortificacions. Tanmateix, la vila que l’envolta es troba arrasada, segons sap després per el gegant Harpí, que ha matat a dos dels fills del baró i té al seu poder als altres quatre. El baró li explica que ara se’n vol endur a la seva filla per entregar-la als seus criats, i si no li és lliurada matarà als seus quatre fills.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada