divendres, 28 d’octubre del 2011

La Cuina de Divendres (28 d'Octubre)

Escudella Catalana

Ingredients:

  • 1 tros de costella de vedella
  • 1 punta de costella de xai (part del pit)
  • 2 tires de cansalada
  • 1 galta de porc
  • 1 peu de porc
  • 1 tros de cua de lletó o d’os d’espinada
  • 1 tros d’os de pernil
  • 1 quarter de gallina o de pollastre
  • 2 botifarres negres
  • 2 salsitxes
  • 4 patates
  • 1 grapat de cigrons (en remull des del dia anterior)
  • 2 pastanagues
  • 1 branca d’api
  • 2 xirivies
  • 2 naps
  • 2 porros
  • 1/4 de col

Per a la pilota:

200 g de carn picada de vedella
200 g de carn picada de porc
2 alls picats
julivert picat
1 ou, sal, pebre
pa ratllat o molla de pa
Per a la sopa:
300 de pasta (galets) o meitat i meitat de
fideus no gaire fins i arròs

Elaboració:

Poseu les carns en aigua freda en una olla al foc, menys les salsitxes i la pilota.

Deixeu que bulli durant una hora i aboqueu-hi els cigrons; al cap d’una hora, afegiu-hi les verdures, menys les patates.

Mentrestant, barregeu tots els ingredients de la pilota i treballeu-los una estona perquè quedin ben lligats. Doneu-li una forma ovalada.

Després d’una hora de cocció, aboqueu-hi les patates, les salsitxes, la pilota enfarinada i un xic de sal.

Deixeu que cogui mitja hora més.

Quan tot sigui cuit, separeu-ne el brou i feu-hi bullir la pasta.

Comproveu-ne el punt de sal.

Serviu primer la sopa i després les carns (es poden separar la carn i les verdures i tallar la pilota i les botifarres).

Variacions:

Es poden substituir els cigrons per mongetes.

Es pot afegir canyella mòlta a la pilota.

La sopa es pot fer amb galets, amb fideus i/o arròs i fins i tot amb macarrons.

Hi ha gent que per Nadal farceix els galets per a la sopa.

Es poden afegir mandonguilles a la sopa.

Es pot afegir un tros de llard enfarinat al brou.

Hi ha qui afegeix a la sopa de fideus i arròs unes fulles de col escaldades (blanquejades).

Es pot afegir oca a l’escudella.

Hi ha qui posa damunt de la tapa un plat amb aigua i mongetes; quan les mongetes s’arruguen, es pelen i s’afegeixen a l’olla. D’aquesta manera l’escudella queda més blanca.


* Recepta publicada per l'Institut Ramon Llull

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada