Ingredients:
- 1 tros de costella de
vedella
- 1 punta de costella de
xai (part del pit)
- 2 tires de cansalada
- 1 galta de porc
- 1 peu de porc
- 1 tros de cua de lletó
o d’os d’espinada
- 1 tros d’os de pernil
- 1 quarter de gallina o
de pollastre
- 2 botifarres negres
- 2 salsitxes
- 4 patates
- 1 grapat de cigrons
(en remull des del dia anterior)
- 2 pastanagues
- 1 branca d’api
- 2 xirivies
- 2 naps
- 2 porros
- 1/4 de col
Per a la pilota:
200 g de carn picada de vedella
200 g de carn picada de porc
2 alls picats
julivert picat
1 ou, sal, pebre
pa ratllat o molla de pa
Per a la sopa:
300 de pasta (galets) o meitat i meitat de
fideus no gaire fins i arròs
200 g de carn picada de porc
2 alls picats
julivert picat
1 ou, sal, pebre
pa ratllat o molla de pa
Per a la sopa:
300 de pasta (galets) o meitat i meitat de
fideus no gaire fins i arròs
Elaboració:
Poseu les carns en aigua freda en una
olla al foc, menys les salsitxes i la pilota.
Deixeu que bulli durant una hora i
aboqueu-hi els cigrons; al cap d’una hora, afegiu-hi les verdures, menys les
patates.
Mentrestant, barregeu tots els
ingredients de la pilota i treballeu-los una estona perquè quedin ben lligats.
Doneu-li una forma ovalada.
Després d’una hora de cocció, aboqueu-hi
les patates, les salsitxes, la pilota enfarinada i un xic de sal.
Deixeu que cogui mitja hora més.
Quan tot sigui cuit, separeu-ne el brou
i feu-hi bullir la pasta.
Comproveu-ne el punt de sal.
Serviu primer la sopa i després les
carns (es poden separar la carn i les verdures i tallar la pilota i les
botifarres).
Variacions:
Es poden substituir els cigrons per
mongetes.
Es pot afegir canyella mòlta a la
pilota.
La sopa es pot fer amb galets, amb
fideus i/o arròs i fins i tot amb macarrons.
Hi ha gent que per Nadal farceix els
galets per a la sopa.
Es poden afegir mandonguilles a la sopa.
Es pot afegir un tros de llard enfarinat
al brou.
Hi ha qui afegeix a la sopa de fideus i
arròs unes fulles de col escaldades (blanquejades).
Es pot afegir oca a l’escudella.
Hi ha qui posa damunt de la tapa un plat
amb aigua i mongetes; quan les mongetes s’arruguen, es pelen i s’afegeixen a
l’olla. D’aquesta manera l’escudella queda més blanca.
* Recepta publicada per l'Institut Ramon Llull
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada